447 – Pengantar Studi Ilmu Hadits

Pengantar Studi Ilmu Hadits
Title:
Pengantar Studi Ilmu Hadits
Judul Asli: Mabahis fii ‘Ulum al-Hadis


Author:
Syaikh Manna’ al-Qaththan

Publisher:
Pustaka al-Kautsar

Price:

RM20

Weight:
350g

Description:


Buku yang membahaskan sekitar asas-asas penting pengetahuan ilmu-ilmu hadis, kedudukannya, pengertiannya, pembukuan hadis-hadis Nabi, perkembangannya, dan persoalan yang berkaitan dengannya. Ini adalah seperti ilmu rawi/rijal, sanad, al-Jarhu wa at-Ta’dil, Gharib al-Hadis, ilmu ‘illal, Mukhtlaf hadis, musthalah al-hadis, istilah-istilah dalam ilmu hadis, penerimaan hadis, ilmu takhrij, dan segala yang berkaitan dengannya.

Buku yang mampu membantu kita dalam mengenal dan memahami sesuatu hadis itu sama ada sampai dengan kedudukan tertentu sama ada sahih, hasan, dha’if, atau maudhu’. Boleh digunakan sebagai hujah atau sebaliknya. Tidak setiap apa yang disandarkan kepada Nabi itu terus boleh diterima pakai tanpa sebarang penelitian dan semakkan.

Dapatkanlah buku ini sebagai maklumat dan ilmu berharga tentang pengetahuan hadis-hadis nabi. Buku yang amat baik bagi para pemula yang mahu mendalami kefahaman persoalan pembukuan hadis-hadis Nabi dan ilmu-ilmu yang berkaitan dengannya.

Total Pages:
205

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layarihttp://galeriniaga.blogspot.com/

Payment:
Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.