404 – Politik ISlam Ta’liq Siyasah Syar’iyyah Ibnu Taimiyyah

Politik Islam
Ta’liq Siyasah Syar’iyyah Ibnu Taimiyyah

Title:
Politik ISlam Ta’liq Siyasah Syar’iyyah Ibnu Taimiyyah
Judul asal: at-Ta’liq Siyasah asy-Syar’iyyah fii Ishlah ar-Ra’iyyah li Syaikhul Islam Ibni Taimiyyah

Author:
Syaikh Muhammad B. Soleh al-Utsaimin

(Karya asal oleh Ibnu Taimiyyah)

Publisher:
Griya Ilmu

Price:
RM48

Weight:
1kg

Description:

Pada ketika ini, menjadi pemimpin seolah-olah telah menjadi cita-cita setiap orang. Puluhan Parti Politik diisytiharkan. Ratusan janji diucap dan dicanangkan. Pelbagai skill dan tipu-daya politik dipertontonkan. Semuanya mendakwa, “Sayalah yang paling layak menjadi orang nombor satu.” Demikianlah realiti hari ini. Setiap kita menyaksikannya di pelbagai media massa, sama ada cetak, elektronik, mahupun maya.

Tanpa terasa, hampir setiap kita hanyut dalam dogengan kisah-kisah dan rencah poltik. Setiap golongan mula tampil memberikan komentar dan pendapat, kritik, dan pujian, serta jangkaan-jangkaan sesiapa yang akan menjadi pemenang. Seolah-olah seperti pakar dan penganalisa politik semasa, yang mengetahui secara jelas dan detail setiap seluk-beluk dunia politik.

Nah, buku yang ada di tangan anda ini adalah buku yang memberikan bimbingan bagaimana seharusnya sikap politik yang benar sebagai seseorang muslim. Isi buku ini sangat menarik untuk disemak, kerana begitu banyak pelajaran penting yang wajib diketahui oleh kita semua. Sama ada dari kalangan para pemimpin, penggubal undang-undang, penguat-kuasa, para eksekutif, ataupun masyarakat biasa.

Di antara fakta bentangan buku ini, dikemukakan kepada siapa seharusnya jawatan diberikan, bagaimana memilih penjawat/pemimpin yang layak jika memang tidak ada yang paling layak, serta bagaimana mengetahui orang yang paling layak untuk mengambil jawatan.

Pembahasan-pembahasan lainnya tentu lebih menarik untuk disemak sehingga tidak salah kalau anda memiliki buku ini.

Ditambah lagi, buku ini ditulis oleh seorang ulama besar Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah rahimahullah (Wafat: 728H) yang kemudian dijelaskan oleh Syaikh al-faqih Muhammad bin Shalih al-Utsaimin rahimahullah.


Kefaqihan kedua-dua tokoh ini yang melangkaui dua zaman berbeza, pastinya mampu menjadi jaminan mutu buku ini. Sehingga kita tidak ragu-ragu lagi untuk menjadikannya sebagai salah satu rujukan utama dalam berpolitik.

Selamat membaca, semoga anda menjadi politikus sejati!

Total Pages:

354 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.


Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.