Beginilah Islam Melindungi WanitaTitle:
Beginilah Islam Melindungi Wanita
Judul Asal (Arab): Dhamanatu Huquuqi al-Mar’ah az-Zauziyyah

Author:
Dr. Muhammad Ya’qub ad-Dahlawi

Publisher:
Pustaka Imam asy-Syafi’i

Price:
RM18

Weight:
400g

Description:


Satu kesalahan yang besar apabila ada yang berpendapat bahawa Islam menzalimi kaum wanita dengan tidak memberikan hak-hak mereka sebagaimana kaum lelaki. Adanya beberapa bentuk perundangan Islam yang meletakkan wanita sedikit berbeza dengan lelaki bukanlah ciri yang menunjukkan ketidak-adilan hukum-hukum Islam.

Bukankah kita tahu bahawa keadilan itu tidak berkadaran dengan kesamarataan oleh akal fikiran semata-mata?

Bukankah keadilan yang sebenar adalah keadilan yang memberikan hak-hak pada tempatnya bersesuaian dengan kapasiti masing-masing?

Islam memandang wanita berdasarkan kudrat dan fitrahnya yang diciptakan sedikit berbeza dengan kaum lelaki sama ada secara fisikal ataupun mental. Maka dari itu, agama ini membezakan wanita dengan kaum lelaki dalam hak dan kewajibannya. Kerana, memberikan hak-hak kepada wanita atau menuntut kewajiban darinya persis sebagaimana kaum lelaki juga sebenarnya adalah merupakan suatu ketidakadilan, bahkan perbuatan ini akan mengakibatkan terjadinya ketempangan dalam kehidupan sosial. Kerana Islam tidak sekali-kali membebankan sesuatu yang bukan pada tempatnya kepada kaum wanita di luar batas kemampuan serta fitrah mereka.

Buku ini berusaha menjelaskan keadilan Islam terhadap kaum wanita secara profesional dan ilmiah, iaitu dengan membentangkan hak-hak mereka yang telah ditetapkan melalui nash-nash syar’i dalam al-Qur’an dan as-Sunnah. Tidak kurang dari 27 hak wanita, terutama dalam keluarga, yang boleh dituntut oleh mereka jika dia tidak mendapatkannya.


Total Pages:

192 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.


Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest