Lahirnya Generasi Kartun

http://an-nawawi.blogspot.com

Apabila belajar dan mengajarkan Kitab al-Umm (Imam asy-Syafi’i), Shohihaian (Dua kitab Sahih: al-Bukhari & Muslim), Tafsir Ibnu Katsir, al-Adzkar (Imam an-Nawawi), Fathul Bari (al-Hafiz Ibnu Hajar al-‘Asqalani), Bulughul Maram (juga al-Hafiz Ibnu Hajar), Kitab-kitab ‘Aqidah seperti ath-Thahawiyah dan Ushulus Sunnah (Imam Ahmad) pun kena tangkap dan dihalang, maka tidak hairanlah sekiranya masyarakat hari ini mula jahil terhadap agama.

Lebih malang, mereka mula meninggalkan agama mereka. Meninggalkan al-Qur’an dan perkataan-perkataan Nabi mereka dari Hadis-hadis yang sahih.

Akhirnya mereka pun beralih kepada kitab-kitab alternatif yang lain seperti Kitab Sin Chan, Doraemon, Dragon Ball dan yang sewaktu dengannya.

Maka, lahirlah generasi-generasi berfikiran kartun…

Recommend to friends
 • gplus
 • pinterest

Comments

 1. Anonymous
  April 6, 2010 at 3:04 pm

  nak sangat belajar dgn ulamak2 salaf yg dituduh wahabi tu
  tapi…
  f-org yg sm-

 2. mr edz
  April 6, 2010 at 3:15 pm

  begitulah adanya…

 3. MR.PH
  April 6, 2010 at 4:01 pm

  dah jadi hati bertambah hitam lgsng tiada ilmu ttg agama semua serah kpd ustaz….kita pun dgr ustaz ckp tanpa usul periksa ttg kesahihannya..

 4. Wan Perlis
  April 7, 2010 at 12:46 am

  lebih bahaya generasi tuduh menuduh org wahabi

 5. Anonymous
  June 22, 2010 at 6:54 am

  Assalamualaikum.

  Sememangnya kartun kerana guru-guru yang mengajar itu pun kartun, ibarat ketam mengajar anaknya berjalan lurus. Pihak berkuasa yang menangkap guru-guru kartun itu bukannya tidak membuat penilaian dan perisikan terlebih dulu terhadap isi penyampaian sang guru kartun. Al maklumlah, ramai yang mahu jadi ustaz tak bertauliah. Kamu mahu diubati dan dibedah dengan doktor tak bertauliah? Sekarang macam2 hal, ustaz ayah pin kerajaan langit pun ada. Hati2!

 6. M K Anuar
  August 15, 2010 at 5:16 pm

  kartun merupakan salah satu agenda Yahudi Laknatullah utk meracun fikiran anak2 org Islam.. Berhati2lah..

Comments are closed.