APABILA AL-IKHWAN AL-MUSLIMUN MEMBUKA NIQABNYA

OLEH: MUHAMMAD ASRIE BIN SOBRI

Pergerakan al-Ikhwan al-Muslimun merupakan satu nama yang terkenal dan tersohor dalam kalangan mereka yang aktif dalam politik Islam dan pertubuhan NGO Islam seperti PAS, JIM, ISMA, ABIM dan seumpamanya.

Pertubuhan yang mempunyai cawangan di serata dunia ini memang mendapat tempat yang besar dalam kalangan Hizbiyyun atau mereka yang berpartai dan berorganisasi politik beralas nama Islam kerana manhaj atau kaedah dan metode pergerakan Ikhwan al-Muslimun menjadi metode dan manhaj mereka juga.

Namun, sejauh mana manhaj al-Ikhwan al-Muslimun ini bertepatan dengan Islam yang sebenar yakni Manhaj dan Akidah al-Salaf al-Soleh ia semakin boleh dipertikaikan. Ini berikutan artikel Yusuf Nida (atau Nada), bekas Pegawai Hubungan Antarabangsa pergerakan tersebut yang menjelaskan bahawa al-Ikhwan al-Muslimun menganggap Syiah Rafidah adalah saudara se-Islam.

Dalam makalah beliau berjudul: “Kita dan Syiah”, menjelaskan bahawa Khilaf di antara Sunni dan Syiah adalah sebagai perkara furu’ atau perkara cabang, bukan dalam usul akidah. Boleh diumpamakan Khilaf dalam isu fiqah antara imam-imam yang empat dalam mazhab Ahli Sunnah wal-Jamaah.

Yusuf Nida dalam makalah beliau ini menggariskan manhaj Ikhwan Muslimun dalam bermuamalah (bergaul) dengan kelompok Syiah Rafidah terutama Iran. Antaranya yang dinyatakan beliau adalah harusnya berta’abbud (beribadah) menggunakan mazhab Syiah.

Yusuf Nada mengakui bahawa Ikhwan menolak tindakan mengkafirkan Sahabat dan Ummul Mukminin, namun selepas itu menegaskan pula bahawa khilaf antara Sunni dan Syiah hanyalah dalam perkara furu’ atau ranting bukan dalam masalah Usul atau asas Islam. Ini satu keajaiban (yang pelik), Yusuf Nada seolah-olah menjadikan masalah al-Wala’ wal Bara’ sebagai masalah furu’ sehingga dalam hadis Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam baginda bersabda, “Ikatan Iman yang peling teguh adalah cinta dan benci kerana Allah” [Riwayat Ahmad].

Yusuf Nada juga menjadikan masalah fiqah itu sebagai masalah furu’ keseluruhannya sedangkan tidak semua masalah fiqah itu furu’ bahkan ada yang usul seperti solat, puasa, zakat, haji, dan jihad. Ini semua adalah perkara Usul agama bahkan solat, puasa, zakat, dan haji adalah daripada rukun Islam dan jihad pula Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam sifatkan sebagai ‘Puncak Tertinggi Islam’.

Mana mungkin kita boleh beriktikad (berkeyakinan) seperti iktikad Syiah Imamiah bahawa tidak ada Jihad kecuali bersma Imam Maksum yakni Imam 12 mereka. Adakah dengan ini Ikhwan hendak membatalkan kesahihan jihad para Khalifah Bani Umayyah dan Abbasiyah? Bahkan Jihad Salahuddin al-Ayyubi menentang Salibiyyin?

Kita juga tahu bahawa Syiah dalam solat mereka sentiasa melaknat Saidina Abu Bakar, Umar, Usman, Saidatina Aisyah, dan Hafsah radiallahu ‘anhum. Maka adakah Ikhwan ingin mengatakan perbuatan ini sebagai Khilaf Furu’? Sedangkan dalam mazhab Ahli Sunnah wal-Jamaah, tidak semua khilaf dalam furu’ itu tidak diiktraf bagaimana pula kita hendak mengiktiraf khilaf dalam masalah akidah?

Yusuf Nada menyatakan juga bahawa Khilaf Syiah hanya sebuah khilaf siasi (politik) iaitu berkenaan Imamah dan Khilafah. Maka jelas dalam manhaj Ikhwan ini mereka berfahaman Sekular atau memisahkan politik daripada agama. Tidak kah beliau sedar bahawa masalah Imamah ini dibincangkan Ulama Ahli Sunnah dalam Usul Iktikad mereka? Bahkan mempertikaikan kesahihan Khilafah Abu Bakar dan Umar radhiyallahu ‘anhuma adalah melanggar ijmak para Sahabat dan menolak hadis-hadis sahih yang jelas menunjukkan Khilafah yang empat secara urutan.

Yusuf Nada dalam nada yang lebih jahat telah menyatakan bahawa “Antara yang telah ditetapkan dalam pemikiran Ikhwani adalah Saidina Ali bin Abu Talib lebih baik daripada pengganti beliau yang menukar Khilafah Rasyidah kepada pemerintahan Raja yang sukar (zalim)”. Ini adalah tuduhan celupar kepada Saidina Muawiyah radhiyallahu ‘anhu sebagai Raja yang zalim sedangkan dimaklumi bahawa pemerintahan Muawiyah adalah Kerajaan Rahmat.

Atas pendedahan sebenar Ikhwan al-Muslimun ini, kita dapat melihat betapa mereka tidak mempunyai akidah yang jelas bahkan sentiasa mengikut mutasyabihat (kesamaran). Golongan seperti inilah yang dilarang oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam daripada kita mengikuti mereka. Amat jelas bahawa manhaj Ikhwani bukanlah manhaj Islam tetapi manhaj batil dan bercampur dengan akidah kufur seperti Rafidah dan Ilmaniyyah (sekular). Wallahua’lam.

Rujukan:

http://www.dd-sunnah.net/news/view/action/view/id/739/

http://www.ikhwanonline.com/Article.asp?ArtID=45436&SecID;=391
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Comments

  1. Anonymous
    December 11, 2010 at 6:59 pm

    Nampak sangat orang tiada asas agama bila coment macam buat fatwa..its ok…saya akan beri jawapan penuh mengenai salah tafsir dan fitnah yang memburuk buruk kan IKhwan muslimin..buat mase ni sya akan biar kan golongan atau puak ni buat ape yang dia mahu..'Beragama dengan Ilmu' caNTIK AYAT…Ilmu belaja dengan buku sahaja ker…so jom kite g sekolah..vbaca buku xperlu lagi guru atau cikgu…kite lihat ape yang jadi..'Masakan Nabi saw berguru dengan Jibril as…wat per anta Jibril as ajar Nabi saw…bagi AL-Quran baca terus…kan senang..of coz Nabi itu xtau baca dan menulis…Tpi bukankah ALLAH berhak dan Bekuasa atas apa sahaja…ni la yang di sebut dalam AL-Quran yang menjauhi hikmah…pekara kecil macam ni tak nk pikir…dia melallut dengan ilmu yang di wajibkan berGURU…ni la jadinya…Berapa Guru Imam MAlik?…Berapa GURU Imam syafiii?..kan mase tu dah ade buku…kenapa nak berguru pula..Ingat ! belajar AGAMA tanpa guru boleh menyesatkan fahaman dan Akidah..ada buku ade guru…itu hukumnya….shauzi husin.

Comments are closed.