Kamus Bid’ah
Qamus al-Bida’


Title:
Kamus Bid’ah
Judul Asli: Qamus al-Bida’
Author:
Dibukukan oleh:
Syaikh Masyhur Hasan Salman
&
Ahmad B. Ismail asy-Syaukani
Disarikan dari kitab-kitab dan fatwa-fatwa Syaikh al-Albani rahimahullah

Publisher:

Darul Falah

Price:

RM125


Weight:

1.5 kg

Description:

Buku ini memiliki titik-titik perbahasan yang sangat terperinci dan hal-hal menarik yang sangat indah sekitar persoalan bid’ah. Sama ada yang khusus berkenaan dengan kaedah-kaedah dan pokok-pokok yang bersifat global (umum) ataupun yang mendalam. Penulis tidak pernah meninggalkan bantahan (atau kritikan) dari lawannya melainkan terlebih dahulu melemahkan dan menepisnya. la sebutkan asal-muasal setiap bid’ah, tunjang-tunjang akarnya, sandarannya, dan tidak meremehkan nama-nama (atau istilah) yang menyebutkan kepelbagaian bentuk bid’ah dari kalangan para ulama peneliti dan penulis.

Kamus Bid’ah ini disarikan dari 119 kitab-kitab Syaikh al-Allamah Muhammad Nashiruddin al-Albani rahimahullah berserta fatwa-fatwanya. Di dalamnya mencakup bid’ah-bid’ah aqidah, thaharah, fitrah, adzan, solat, masjid, Jum’at, jenazah, haji dan umrah, puasa, ‘Ied, dzikir, lagu sufi dan banyak lagi yang lainnya. Disusun oleh dua murid beliau – Abu Ubaidah Masyhur B. Hasan Alu Salman dan Abu Abdillah Ahmad B. Ismail asy-­Syakukani. Buku ini sangat bermanfaat bagi setiap Muslim yang mendambakan dirinya tegak di atas manhaj Ahlussunnah wal Jama’ah serta benci kepada bid’ah dalam beragama, Insya Allah.
Total Pages:

992 m/s.

More Information/payment:

Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan tempahan, pembelian, atau semakan stok. Layari http://galeriniaga.blogspot.com/

Payment:

Bank in/depositkan bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari) & sms/email kan nama, alamat penuh anda, serta no. tel untuk urusan penghantaran.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest