326 – Aunul Ma’bud Syarah Sunan Abu Daud

Aunul Ma’bud Syarah Sunan Abu Daud


Title:
Aunul Ma’bud Syarah Sunan Abu Daud

Author:
Abu ath-Thayyib Muhammad Syamsul Haq al-‘Adzim Abadi
Ta’liq: Imam Ibnul Qayyim (Wafat: 751H)
Tahqiq: Ishamuddin ash-Shababithi

Publisher:
Pustaka Azzam

Price:
RM88 bagi setiap jilid 1-4

Weight:
1.3 Kg (purata berat setiap jilid)

Description:


Kitab Sunan Abu Daud karya al-Imam Sulaiman B. al-Asy’Ats as-Sijistani (202-275 H) merupakan salah satu kitab dari beberapa kitab sunan yang memuatkan hadis-hadis Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi wa Salam selain kitab hadis yang berorientasikan Musnad, majma’, Muwatha’, az-Zawaid, Mu’jam, Mushannaf, dan lainnya. Sunan adalah buku-buku hadis yang disusun berdasarkan bab-bab fiqh, dan hanya mencakupi hadis yang sampai sanadnya kepada Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi wa Salam (Hadis marfu). Buku hadits jenis ini di kalangan ulama Ahlus Sunnah ada beberapa yang terkenal, di antaranya Sunan Abu Daud, at-Tirmidzi, Ibnu majah, an-Nasaa’i, ad-Darimi dan lainnya. Manakala apa yang hendak diketengahkan di sini adalah Sunan Abu Daud yang dibawakan berserta syarahan (penjelasannya)nya. Yang berupa penjelasan periwayatan, kesahihan, dan huraian serta kesimpulan faedah/hukum kepada hadis-hadis Sunan Abu Daud. Aunul Ma’bud adalah di antara kitab yang terkenal dalam membawakan maksud tersebut yang berupa penjelasan status hadis, penjelasan, huraian, dan kesimpulan faedah serta hukum yang terkandung dalam hadis-hadis yang dibentangkan dalam Sunan Abu Daud. Ia disusun oleh Imam Abu ath-Thayyib Muhammad Syamsul Haq al-‘Azhim Abadi rahimahullah. Kemudian diberi semakan oleh Imam Ibnul Qayyim rahimahullah.

Total Pages:

Purata 740 m/s. bagi setiap jilid

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.


Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.