313 – Fiqih Adzan & Iqamah

Fiqih Adzan & Iqamat

Title:
Fiqih Adzan & Iqamat

Author:
Abu ‘Abdillah Yusuf as-Sidawi

Publisher:
Pustaka Darul Ilmi

Price:
RM14

Weight:
kurang 200g

Description:

Apabila kita menela’ah lembaran-lembaran kitab para ulama hadis dan fiqh, pasti kita akan menemui tajuk-tajuk khusus membahaskan persoalan azan dan iqamah. Ini menunjukkan bahawa perbahasan berkenaan dengannya adalah suatu perkara yang amat penting dan memiliki keutamaan. Azan merupakan syi’at Islam yang sangat jelas terpapar dalam masyarakat umat Islam di serata dunia. Azan juga merupakan pembeza di antara negeri Islam dengan negeri kafir. Syi’ar azan memainkan peranan penting dalam menunjukkan identiti dan keeratan hubungan masyarakat terhadap ibadah solat. Walaupun begitu, terdapat beebrapa perkara yang masih memerlukan kepada perincian dan kupasan berkenaan dengannya berpandukan sumber-sumber yang tepat dan kefahaman yang benar. Ini kerana masih ramai dalam kalangan masyarakat Islam sendiri yang kurang memahami syari’at azan dan iqamat itu dengan baik. Jadi buku ini hadir ke dalam masyarakat bagi mengajak kita untuk sama-sama memhami kaedah praktik azan dan iqamah yang sempurna, hukum-hakamnya, keutamaan dan fadhilatnya, tatacaranya, doa dan dzikirnya, perkara yang dilarang dalam perlaksanaannya, dan isu-isu kontemporari yang saling berkait dengannya. Turun disertakan melalui buku ini adalah beberapa kisah berkaitan azan dan hubungannya dengan generasi awal umat Islam.

Total Pages:
106 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.