Menyelisik Alam Malaikat

Title:
Menyelisik Alam Malaikat

Author:
Syaikh Dr. Muhammad bin ‘Abdul Wahhab al-‘Aqil

Publisher:
Pustaka Imam asy-Syafi’i

Price:
RM68

Weight:
1 kg

Description:

Sedarkah kita bahawa setiap saat, di mana pun kita berada, akan sentiasa ada Makhluk yang hadir bersama kita. Makhluk yang satu ini diciptakan dari nur (cahaya) sehingga memiliki karektor yang berbeza dengan makhluk lain, iaitu manusia, jin, haiwan, dan tumbuh-tumbuhan. Makhluk ini memiliki kelebihan yang banyak berbanding dengan makhluk lain, dan yang paling istimewa adalah mempercayai keberadaannya merupakan salah satu daripada rukun iman yang tanpanya, iman seseorang dianggap cacat (tidak sempurna). Makhluk itu adalah Malaikat.

Ironisnya, sehingga kini, pengetahuan umat Islam berkaitan Malaikat hanya berkutat kepada sepuluh nama Malaikat beserta tugas-tugas mereka. Padahal, pengetahuan tentang mereka secara lebih lengkap akan banyak memberikan kesan positif terhadap kehidupan seorang Mukmin. Dan ternyata, sekiranya kita teliti dengan baik, begitu banyak sekali informasi tentang mereka di dalam al-Qur’an dan as-Sunnah yang belum kita ketahui.

Buku ini mengupas dan membongkar lebih jauh informasi tentang Malaikat dari sumber-sumber yang sahih daripada al-Qur’an dan as-Sunnah – berapakah jumlah mereka sebenarnya, apa tugas-tugas mereka, bagaimana sifat, sikap, dan karektor ciptaannya, dan banyak informasi lain serta kesan positif yang dihasilkan dengan banyak mengenal kehidupan mereka?

Penulis buku ini juga menambahkan informasi tentang pemahaman kelompok-kelompok lain (yang menyimpang) dari golongan ahli kalam (mantiq/falsafah) dalam teologi Islam, juga menurut keyakinan Yahudi, Nashrani, ahli Filsafat, kaum musyrikin Arab, Hindu, Budha, dan kaum paganisme serta yang selainnya. Ini bertujuan untuk menganalisa sekaligus membantah pemahaman mereka yang bertentangan dengan ‘aqidah Islam yang sahih menurut Ahlus Sunnah wal-Jama’ah..

Mudah-mudahan dengan membaca buku ini para pembaca akan bertambah keimanan, ilmu yang bermanfaat, bersemangat terhadap Islam dan mudah-mudahan Allah memberikan hidayah taufiq kepada kita untuk dapat melaksanakan syari’at Islam dnegan istiqamah (konsisten) di atas ‘aqidah dan prinsip agama yang benar. Insya-Allah

Total Pages:
492 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan tempahan atau pembelian.

Payment:
Depositkan bayaran (bank in bayaran termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 (Nawawi Subandi) atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), dan sms/email kan nama serta alamat penuh anda untuk urusan penghantaran.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest