Syurga Neraka Menurut al-Qur’an & as-Sunnah
& Calon Penghuninya

Title:
Syurga Neraka Menurut al-Qur’an & as-Sunnah
(Judul Asli: al-Jannatu Na’imuhaa wat Thariiqu Ilaihaa Jahannamu Ahwaaluhaa wa Ahluhaa)

Author:
Syaikh ‘Ali Hasan al-Halabi al-Atsari

Publisher:
Pustaka Imam asy-Syafi’i

Price:
RM15

Weight:
150g

Description:

INDAHNYA SURGA…

Pada hari Kiamat nanti akan di­datangkan orang yang hidupnya paling sengsara di dunia dari salah seorang penghuni Syurga. Kemudian, dia dicelupkan ke dalam Syurga dengan sekali celupan lalu di­tanya: “Wahai anak Adam, adakah kamu pernah hidup sengsara walau hanya sekejap? Adakah kamu per­nah mengalami kesusahan walaupun hanya sedikit?” Orang itu menjawab: “Tidak, demi Allah, wahai Rabbku.” (HR. Muslim).

Kerana begitu indah dan nikmat­nya Syurga, orang tersebut pun lupa ter­hadap segala bentuk penderitaan yang per­nah dialaminya di dunia.

PEDIHNYA NERAKA….

Pada hari Kiamat nanti akan di­datangkan orang yang paling banyak bergelimang dengan kenikmatan dunia dari salah seorang penghuni Neraka. Lalu dia dicelupkan ke dalam Neraka dengan sekali celupan kemudian di­tanya: “Wahai anak Adam, adakah kamu pernah hidup bahagia walau hanya sekejap? Adakah kamu per­nah merasakan kenikmatan hidup walau hanya sedikit?” Orang itu men­jawab: “Tidak, demi Allah, wahai Rabbku.” (HR. Muslim).

Kerana begitu dahsyat dan pe­dihnya Neraka, orang tersebut pun lupa terhadap segala kenikmatan yang pernah dinikmatinya di dunia.

Melalui buku ini, Syaikh ‘Ali B. Hasan al-Halabi mengumpulkan ayat-ayat al-Qur’an dan hadis-hadis Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam yang sahih yang menyentuh tentang sifat-sifat, suasana dan keadaan di Syurga dan Neraka. Ia adalah sebagai salah satu usaha yang dilakukan sebagai pembangkit semangat kita untuk terus mencari dan menghidupkan cahaya penerang jalan ke Syurga (galakkan/Targhib) dan supaya kita menjadi sentiasa berhati-hati terhadap segala bentuk maksiat yang akan menjerumuskan kita ke dalam jurang yang sangat menakutkan, iaitu neraka Jahannam.

Total Pages:
134 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest