Perhiasan Wanita Muslimah
Perbahasan Lengkap Etika Berhias Bagi Muslimah


Title:
Perhiasan Wanita Muslimah
Judul Asli (‘Arab): Zinatu al-Mar’atil Muslimah
Author:
Syaikh ‘Abdullah B. Soleh al-Fauzan

Publisher:
al-Qowam

Price:
RM16

Weight:
150g

Description:

Berhias merupakan sesatu yang sinonim dengan kehidupan wanita. Malah bagi sebahagian wanita berhias menjadi suatu kegemaran yang mengasyikan, yang terkadang mereka tanpa sadar menghabiskan waktu berjam-jam hanya untuk merawat diri agar dapat sentiasa tampil menarik dan sanggup berhabis wang yang banyak semata-mata digunakan berbelanja peralatan kecantikan. Ketahuilah bahawa Islam memang tidak menafikan kegemaran berhias bagi wanita, dan dibolehkan wanita berhias, malah terkadang berhias untuk membahagiakan hati suami adalah merupakan suatu tuntutan. Islam memberikan garis-panduan berhias bagi wanita muslimah, supaya mereka tidak terjebak kepada sesuatu yang diharamkan ketika berhias. Bagaimanakah etika berhias bagi muslimah yang telah digariskan oleh Islam? Adakah dan bagaimana yang dimaksud dengan perhiasan yang sunnah, harus/mubah, mustahab dan haram?Semaklah perbahasanya melalui buku ini:

Pendahuluan. 1. Definisi perhiasan dan jenis-jenisnya. 2. Perhiasan wanita, antara hakikat dan raliti semasa. 3. Kenapa perhiasan wanita? 4. Garis-panduan Islam berkaitan perhiasan yang diharamkan dan perhiasan yang dibolehkan dari sudut 1. Pakaian: syarat/etika berpakaian, pakaian wanita dalam solat. 2. Perhiasan. 3. Wewangian 4. Alat-alat kecantikan modern dan Perhiasan yang Mustahab.

Dari sudut 1. Sunnah-sunnah Fitrah 2. Celak dan bahan pewarna tangan.

Perhiasan yang diharamkan: 1. meregangkan gigi 2. mencabut bulu alis 3. Hal-hal yang berkaitan dengan rambut 4. Tatuu.

Hukum memperlihatkan dan menampakkan perhiasan: 1. Perhiasan yang nampak beserta hukumnya. 2. Perhiasan bathiniyah (yang tersembunyi) beserta hukumnya. 3. Menampakkan perhiasan dengan suara. 4. Memakai kasut bertumit tinggi. 5. Perhiasan yang berkaitan dengan wanita tua (menopouse). 6. Hijab syar’i. 7. Penyimpangan wanita: sebab dan terapinya/penyelesaiannya.

Total Pages:
182 m/s.

More Information/payment:
Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan harga, pengedar, diskaun, tempahan atau pembelian.

Payment:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8 atau Maybank: 162786012893 (Nur Amalina Bt. Zahari), & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest