Amalan Puasa Sunnah Di Bulan Sya’ban

http://fiqh-sunnah.blogspot.com

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَصُومُ حَتَّى نَقُولَ لَا يُفْطِرُ وَيُفْطِرُ حَتَّى نَقُولَ لَا يَصُومُ فَمَا رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اسْتَكْمَلَ صِيَامَ شَهْرٍ إِلَّا رَمَضَانَ وَمَا رَأَيْتُهُ أَكْثَرَ صِيَامًا مِنْهُ فِي شَعْبَانَ

Maksud: Daripada ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, beliau berkata:

Telah berpuasa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam sehingga kami mengatakan bahawa beliau tidak pernah berbuka, dan beliau berbuka sehingga kami mengatakan beliau tidak berpuasa. Kemudian aku tidak pernah melihat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam berpuasa sebulan penuh melainkan pada bulan Ramadhan, dan aku tidak pernah melihat beliau paling banyak berpuasa melainkan pada bulan Sya’ban.

– Hadis Riwayat al-Bukhari, 7/78, (كِتَاب الصِّيَامِ), no. 1833.

أُسَامَةُ بْنُ زَيْدٍ قَالَ

قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ لَمْ أَرَكَ تَصُومُ شَهْرًا مِنْ الشُّهُورِ مَا تَصُومُ مِنْ شَعْبَانَ قَالَ ذَلِكَ شَهْرٌ يَغْفُلُ النَّاسُ عَنْهُ بَيْنَ رَجَبٍ وَرَمَضَانَ وَهُوَ شَهْرٌ تُرْفَعُ فِيهِ الْأَعْمَالُ إِلَى رَبِّ الْعَالَمِينَ فَأُحِبُّ أَنْ يُرْفَعَ عَمَلِي وَأَنَا صَائِمٌ

Maksud: Usamah B. Zaid berkata:

Aku bertanya: “Wahai Rasulullah, aku tidak melihatmu (kerap) berpuasa di bulan lain sebagaimana engkau berpuasa di bulan Sya’ban.”

Beliau menjawab: “Bulan itu banyak manusia yang lalai, iaitu di antara Rejab dengan Ramadhan, bulan diangkatnya amal-amal kepada Tuhan semesta alam, dan aku mahu supaya amal-amalku diangkat di dalam keadaan sedang berpuasa.”

– Hadis Riwayat an-Nasa’i, 8/59, (كِتَاب الصِّيَامِ), no. 2317. Ahmad, 44/228, no. 20758. Dihasankan oleh al-Albani di dalam Shahih wa Dhoif Sunan an-Nasa’i, 6/1, no. 2357.

Kesimpulan:

Disunnahkan supaya memperbanyakkan amalan/ibadah puasa di bulan Sya’ban berbanding bulan-bulan yang selainnya.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest