Fatwa Syaikh Dr. Soleh B. ‘Abdullah al-Fauzan Tentang Jama’ah Tabligh

www.ilmusunnah.com


Syaikh Soleh B. ‘Abdullah al-Fauzan hafizahullah berkata:

و المقصود جماعة التبليغ التي شغلت الناس في هذا الزمان و هي جماعة ضالة في معتقدها و منهجها و نشأتها كما وضح ذلك الخبيرون بها مما تواتر عنهم مما لا يدع مجالا للشك في ضلال هذه الجماعة و تحريم مشاركتها و مساعدتها و الخروج معها فيجب على المسلمين الحذر منها و التحذير منها

“Hakikatnya, Jama’ah Tabligh yang telah menarik perhatian kebanyakan orang di zaman ini adalah jama’ah yang sesat aqidahnya, sesat dalam prinsip-prinsip agamanya, dan awal perkembangannya adalah sebagaimana penjelasan orang-orang yang berautoriti iaitu mereka yang benar-benar mengetahui tentang mereka. Penjelasan para pengkaji (yang berautoriti) dalam perkara ini begitu banyak sekali.

Dengan itu menyebabkan tidak ada lagi ruang untuk ragu-ragu terhadap kesesatan kelompok ini. Haram hukumnya untuk turut-serta dan membantu aktiviti-aktiviti mereka serta khuruj (keluar) bersama-sama mereka.

Setiap umat Islam berkewajiban untuk berhati-hati terhadap mereka dan mengingatkan orang lain supaya tidak mengikuti mereka.” (Rujuk: Muhammad B. Nashir al-‘Uraini, Kasyfu al-Sattar, m/s. 5)

Rujuk juga: http://www.ansarsunna.com/vb/showthread.php?t=16960

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest