Peringatan Syaikh Al-Albani Terhadap Bahaya Manhaj Dr. Yusuf Al-Qaradhawi

Diterjemahkan oleh: Ust. Idris bin Sulaiman
www.ilmusunnah.com

Kata Syaikh Al-Albani rahimahullah:

القرضاوي دراسته أزهرية، وليست دراسة منهجية على الكتاب والسنَّة، وهو يفتي الناس بفتاوى تُخالف الشريعة، وله فلسفة خطيرة جداً: إذا جاء الشيء محرماً في الشرع يتخلص من التحريم بقوله: ( ليس هناك نص قاطع للتحريم )، فلذلك أباح الغناء وأباح لذلك الإنجليزي الذي كان أسلم وهو من كبار مغنين بريطانيين أن يظّل في مهنته وأن يأكل من كسبه، وادعى القرضاوي بأنه ليس هناك نصّ قاطع لتحريم الغناء أو آلات الطرب، وهذا خلاف إجماع علماء المسلمين أن الأحكام الشرعية لا يُشترط فيها النّص القاطع، بدليل أنهم -ومنهم القرضاوي نفسه- يقول الأدلة: الكتاب والسنّة والإجماع والقياس، والقياس ليس دليلاً قاطعاً لأنه إجتهاد، والاجتهاد معرض للخطأ والصواب كما هو في الحديث الصحيح

لكنه جاء بهذه النغمة: أنه لا يوجد دليل قاطع، لكي يتخلص ويتحلّل من كثير من الأحكام الشرعية

“Al-Qaradhawi ini pengajiannya mengikuti methode al-Azhar. Pengajian beliau bukan mengikuti methodologi al-Qur’an dan as-Sunnah. Banyak fatwa beliau bercanggah dengan syara’. Terdapat satu kaedah yang sangat merbahaya yang beliau gunakan. Sekiranya sesuatu perkara itu diharamkan syara’, beliau akan mengatakan bahawa tiada nash muktamad (nash qath’ie) yang mengharamkannya. Ini menyebabkan beliau menghalalkan nyanyian dan mengharuskan kepada si penyanyi Inggeris terkenal di England yang memeluk Islam supaya meneruskan kerjaya nyanyiannya serta makan dari hasilnya.

Al-Qaradhawi mendakwa bahawa tidak ada nash yang muktamad yang mengharamkan nyanyian dan alat muzik. Ini berbeza dengan apa yang disepakati (ijma’) oleh para ulama Islam bahawa hukum-hakam syara’ tidak perlu kepada nash yang muktamad.

Buktinya adalah mereka termasuk al-Qaradhawi sendiri berpegang kepada al-Qur’an, as-Sunnah, ijma’, dan qiyas. Qiyas bukan dalil yang muktamad kerana ia adalah ijtihad dan ijtihad boleh jadi salah atau betul seperti yang dijelaskan di dalam hadis sahih. Tetapi beliau membawa dakwaan ini bahawa tidak ada dalil yang muktamad untuk mengelak daripada hukum haram serta melepaskan diri dari sekian banyak hukum syara’.”

Lalu ketika Syaikh al-Albani ditanya tentang al-Qaradhawi yang mewajibkan zakat terhadap mereka yang menerima gaji secara bulanan, beliau rahimahullah mengatakan:

اصرف نظرك عن القرضاوي واقرضه قرضاً، هذه ضد ما قلناه آنفاً , إذا جاءت مسألة في التحريم يقول ليس فيها نصّ قاطع، هنا لا نص لا قاطع ولا ظني، وإنما هو مجرد الرأي، النصوص أن أي مال لا يجب عليه زكاة إلا بشرطين: إذا حال الحول وبلغ النصاب.

فهو يجتهد ويقول: يجب على مال الموظف الشهري أن يُخرج زكاته، ما الدليل على هذا، وضع قاعدة‍، وهي مراد مصلحة الفقراء، أي مراعاة مصلحة الفقراء، هذه ليست قاعدة شرعية، بل هي قاعدة شيوعية لأن الحقيقة: ما وُجِدَ شيوعية إلا لصالح الفقراء ضد الأغنياء، أما الشرع فكان بَينَ ذلك قِوامًا فهو يراعي مصلحة الفريقين مصلحة الفقراء ومصلحة الأغنياء

“Palingkanlah pandanganmu daripada al-Qaradhawi dan tinggalkanlah dia… ini berbeza dengan apa yang kita ucapkan tadi. Sekiranya ada pengharaman dia berkata tidak ada nash yang muktamad. Adapun di sini tidak ada nash yang muktamad mahupun yang tidak muktamad. Ia hanya pendapat akal semata-mata. Nash-nash secara jelas menyatakan bahawa tidak wajib zakat kecuali dengan dua syarat, cukup haul (tempoh setahun) dan cukup nishaab (kiraannya). Tetapi beliau secara ijtihad menyatakan bahawa diwajibkan zakat ke atas mereka yang menerima gaji secara bulanan. Apa dalilnya?

Beliau meletakkan kaedah “untuk menjaga maslahah orang miskin”?

Hakikatnya ini bukanlah kaedah syara’ tetapi kaedah komunis! Ini kerana tidaklah fahaman komunis diwujudkan melainkan untuk menjaga maslahah orang-orang miskin dengan menentang orang kaya. Berbeza dengan syara’, ia menjaga maslahah kedua-belah pihak, sama ada orang miskin atau kaya.”

Diterjemahkan dari sebahagian Rakaman audio Syaikh al-Albani, Kaset Silsilah Huda wan Nuur, no. 362 – minit 16:30-18:16 dan 24:35-26:00.

Muat Turut: http://www.alalbany.ws/alalbany/huda_noor_audio/362.rm

Recommend to friends
 • gplus
 • pinterest

Comments

 1. dol_bendol
  July 15, 2011 at 7:27 pm

  Gaji bulanan ialah Pendapatan

  orang yang menanam tanaman, juga dapat pendapatan, ada jenis tanaman yang kena zakat, seperti tanaman Padi

  jadi pendapatn yang bagaimanakah yang di kenakan zakat?

  adilkah sekiranya hanya di kenakan Zakat kepada, tanaman, seperti Padi (makanan utama)
  sedangkan pendapatan bulanan juga (makanan utama)

  cuba kita abaikan ulamak ulamak yang berpendapat tu, kita pula Fikir dengan akal kita

  apa agaknya fikiran tuan, maaflah ya,

  inshallah,

  semuga Allah bersama
  tiada daya upaya, melainkan Allah bersama

  subhanallah

 2. Ali Ashari
  August 8, 2011 at 5:16 am

  memang banyak fatwa-fatwa yusuf qordowi yang menyesatkan umat , seperti fatwanya tentang demokrasi yang banyak sekali dijadikkan hujah oleh mereka yang terburu-buru membenarkan pendapat syaih ini… menurut saya qordowi sebaiknya berhenti berfatwa atau kalo tidak ingin mendapat dosa atas apa yang tidak dia pahami

 3. Cityiklan
  August 11, 2011 at 8:15 pm

  Salam Ramadhan Dari Saya Buat Semua
  Cityiklan
  Iklancoffee
  andaforex
  Singgah Iklan

Comments are closed.