100 – Bagaimana Rasulullah Mengajarkan al-Qur’an Kepada Para Sahabat?

Bagaimana Rasulullah Mengajarkan al-Qur’an Kepada Para Sahabat?

Tajuk Buku:
Bagaimana Rasulullah Mengajarkan al-Qur’an Kepada Para Sahabat?
Judul Asal: Idzhab al-Hazan wa Syifa’ ash-Shadr ash-Saqim fii Ta’lim an-Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam ashhabahu Radhiyallahu ‘anhum

Pengarang/Penulis:
Dr. Abdussalam Muqbil al-Majdi

Penerbit:
Darul falah

Harga:
RM80

Berat:
1.2kg

Keterangan Buku:

Buku ini menjelaskan pelbagai persoalan berkaitan bagaimana untuk memahami al-Qur’an bermula dari adab-adabnya, hukum membacanya, dan tajwidnya Anatara lain turut membahaskan dengan begitu terperinci berkenaan misi kerasulan Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa Sallam sebagai pendahuluan buku ini, keperibadian Rasulullah ketika mendidik para sahabat, kaedah-kaedah tilawah al-Qur’an, makna lafaz-lafaz tertentu, hukum mempelajari al-Qur’an, menyebarkan kandungan al-Qur’an, kelebihan menghafaz al-Qur’an, asal nama-nama surah, kaedah talaqqi, etika ketika mempelajari al-Qur’an, hakikat tartil di dalam membaca, kepentingan tajwid, hukum melagukan al-Qur’an, membaca secara kuat atau perlahan, hukum mengkhatam al-Qur’an, bagaimana al-Qur’an ditulis dan dihimpunkan dan petunjuk Nabi di dalam isu berkenaan dengannya, kisah-kisah para sahabat yang menguasai al-Qur’an, susunan al-Qur’an, persoalan Qira’at, dan akhir sekali adalah perbahasan mengenai periwayatan al-Qur’an.

Jumlah Muka Surat:
620 pages

Maklumat lain/Urusan Pembelian:

Saudara Nawawi, h/p. No.: 012-6887715 atau 013-3701152 atau email: [email protected] untuk urusan tempahan atau pembelian.

Pembayaran:
Bank in bayaran (termasuk kos penghantaran) ke account CIMB no. 0114-0018104-52-8, & sms/email kan nama & alamat penuh anda untuk penghantaran.